poniedziałek, 1 października 2012


Dzisiaj opowiem o spotkaniu dwóch wspaniałych ptaków. Oba należą do rodziny siewkowatych.


Siewki zamieszkują wybrzeża morskie albo tereny wód śródlądowych. Większość z nich to ptaki wędrowne. Żywią się głównie owadami. Gniazda zakładają w pobliżu wód na ziemi. 


Pierwszy ptak to sieweczka obrożna. Pomylić ją można z sieweczką rzeczną, która ma mniejszą czarną plamę na głowie i nie ma widocznego, białego paska na skrzydłach jak ta.




A drugi to siewka złota. Jest trochę większa od sieweczki obrożnej. Wierzch ciała ma pokryty plamkami a spód czarny.





2 komentarze: